viernes, octubre 7, 2022

Efemérides

Juan Benet Goitia

7 de octubre de 1927 ducentésimo octogésimo...

Armando Palacio Valdés

4 de Octubre de 1853 ducentésimo septuagésimo...

Francisco de Rojas Zorilla

4 de Octubre de 1607 ducentésimo septuagésimo...

Barcelona Negra – Crónica del 5 Febrero 2022

FestivalesBarcelona Negra - Crónica del 5 Febrero 2022

BARCELONA NEGRA – 5 Febrero 2022

Crónica de nuestra colaboradora:  Raquel Gámez Serrano


No tothom pot dir que ha actuat al Molino i més si és escriptor i les plomes i els cabarets li queden lluny. El passat dissabte dia 5 de febrer algú es va atrevir a cantussejar a l’escenari un fragment d’aquella copla Él vino en un barco, de nombre extranjero… Va ser el professor de Grenoble, en Georges Tyras i el públic va esclatar a riure. És el que té ser convocat per negrejar al Festival BCNegra a una de les sales d’espectacle més emblemàtiques i amb més història de Barcelona.

L’edició de la BCNegra del 2022 continua fidel a la tradició de recuperar un autor, un llibre i un personatge per recordar-los. Els escollits són l’escriptor britànic Ted Lewis, una obra clàssica, Èdip Rei, de Sòfocles i Petra Delicado, la inspectora que Alicia Giménez Barlett ideà.

Com a novetat, enguany, els títols de les taules rodones fan referència a llocs literaris i als seus respectius autors.

Alberto Valle, Ramon Espelt, Grace Morales i Jordi Canal Foto @Raquel_GSerrano

La tarda del passat dissabte va començar amb la taula rodona «Escala, Mario Cruz». Jordi Canal, Ramon Espelt i Grace Morales, moderats per  l’eloqüent Alberto Valle, rememoraven la figura de l’escriptor i editor barcelonès Mario Nicolás Lacruz Muntadas. Els ponents van repassar una bona part de les pel·lícules dels anys 50. Escala és el nom del lloc imaginari que va idear Lacruz per eludir la censura en la seva novel·la El inocente, obra amb què va guanyar el 1951 el Premio Simenon, organitzat per l’editorial Aymá, traduïda a vuit idiomes i adaptada al cinema amb el títol Muerte al amanecer (Josep Maria Forn, 1959). A la sala, de butaques vermelles i  lluentors de strass, es va poder veure més d’un bolígraf anotant títols de llibres com Los otros, de Luis Romero, Los atracadores, de Tomás Salvador o pel·lícules dels anys 50 com El cerco, El fugitivo de Amberes, totes dues dirigides per Miguel Iglesias, Apartado de Correos 1001, dirigida per Julio Salvador i algunes del anys 60 com Ella y el miedo, dirigida per León Klimovsky o A tiro limpio, de Francisco Pérez-Dolz. Obres i pel·lícules de post-guerra, amb pocs recursos econòmics, però que indaguen en el sostrat d’un país sotmès a una dictadura i que excel·leixen a mostrar una societat sòbria i desoladora.

 

 

Rosa Mora, Àlex Martín Escribà, José Vicente Saval, Hernán Migoya i Georges Tyras @Raquel_GSerrano

Avancem uns quants anys més de la mà de Rosa Mora, que va moderar la segona taula de la tarda «Carvalholandia, M.V. Montalbán» amb els experts i autors Àlex Martín Escribà, Hernán Migoya, José Vicente Saval i Georges Tyras. Les complicitats entre els convidats van donar peu a moments estel·lars, en una taula distesa on es va fer un repàs exhaustiu de la trajectòria del personatge Pepe Carvalho, creat per Manuel Vázquez Montalbán, des del seu debut a Yo maté a Kennedy (1972) o -el Carvalho com pròpiament el coneixeríem després- a Tatuaje (1974). Una síntesi dels cinquanta anys d’història del personatge fins a arribar a Problemas de identidad, de l’escriptor, i comissari de la BCNegra, Carlos Zanón. Els ponents van destacar títols com Tatuaje (1974), La soledad del manager (1977), Los mares del sur (1979), El laberinto griego (1990), Quinteto de Buenos Aires (1997) i El hombre de mi vida (2000).

 

Ada Castells, Carlos Bassas, Pilar Gómez i Jesús Lens @Raquel_GSerrano

 

 

 

 

La tercera taula anomenada «Èdip detectiu, Sòfocles» ens proposava rescatar aquesta obra clàssica. Ada Castells va moderar amb  desinvoltura i gràcia a Carlos Bassas, Pilar Gómez i Jesús Lens que van incidir, tots tres i amb gran complicitat, la vigència d’aquesta tragèdia grega i l’excel·lència del seu autor, Sòfocles, per sobre d’altres contemporanis de l’època. La intriga, el començament del text in media res i la recerca desesperada a través d’uns testimonis són elements comuns que l’obra té amb el gènere negre, en especial amb la figura del detectiu privat.

Ja eren les set del vespre quan començava a haver-hi cua per entrar al Molino i  veure la darrera taula, amb el títol «Yoknapatawpha, William Faulkner». Quan el comissari Carlos Zanón la va presentar, va dir: «aquesta taula serà una de les que tothom recordarà i podrà dir que ell hi era aquell dia». I així va ser. Álvaro Colomer ho tenia fàcil davant d’aquelles tres donasses: Núria Bendicho, Fernanda Melchor i Brenda Navarro. El fil conductor era la influència de la lectura de Faulkner en l’obra de totes elles. Va ser una classe magistral on es van abordar els interessos literaris individuals i col·lectius, es va fer palesa la violència que hi havia a les societats en general, la que pateixen -explícitament i implícitament- les dones, la violència econòmica de classe, el desig d’assenyalar-la amb el dit i de no deixar-la reproduir des del silenci. Va destacar l’honestedat amb què les escriptores van parlar, la catalana Bendicho des del posicionament polític i feminista i les mexicanes Melchor i Navarro des de les experiències familiars més personals,  despullades de qualsevol pàtina intel·lectual, i totalment abocades a subvertir no només les costures del gènere sinó de la literatura universal.

Álvaro Colomer, Brenda Navarro, Fernanda Melchor i Núria Bendicho @Raquel_GSerrano

 

 

 

 

Quina millor manera per acabar aquella tarda al Paral·lel -on vam començar a parlar d’obres que se les enginyaven per esvalotar la consciència sense despertar les sospites d’una censura- que amb una frase que Àlex Martín Escribà (professor, crític literari, director del Congreso de Cine y Novela Negra de la Universidad de Salamanca i director de la col·lecció Crims.Cat) va recuperar de Manuel Vázquez Montalbán: «El futuro de la novela negra es dejar de ser literatura de género para pasar a ser literatura en mayúscula».

BARCELONA NEGRA – 5 Febrero 2022

Crónica de nuestra colaboradora:  Raquel Gámez Serrano


No todo el mundo puede decir que ha actuado en el Molino y más si es escritor y las plumas y los cabarets le quedan lejos. El pasado sábado, día 5 de febrero, alguien se atrevió a entonar en el escenario un fragmento de aquella copla Él vino en un barco, de nombre extranjero… Fue Georges Tyras, profesor de Grenoble, y el público estalló en una carcajada general. Es lo que tiene ser convocado para negrear en el festival BCNegra, en una de las salas de espectáculo más emblemáticas y con más historia de Barcelona.

Esta edición de BCNegra sigue fiel con la tradición de recuperar un autor, un libro y un personaje para recordarlos. Los escogidos han sido el escritor británico Ted Lewis, una obra clásica, Edipo Rey, de Sófocles y Petra Delicado, la inspectora que Alicia Giménez Barlett ideó.

Como novedad, este año, los títulos de las mesas redonda hacen referencia a lugares literarios y a sus respectivos creadores.

La tarde del pasado sábado empezó con la mesa redonda Escala, Mario Cruz. Jordi Canal, Ramon Espelt i Grace Morales, moderados por Alberto Valle, rememoraban la figura del escritor y editor barcelonés Mario Nicolás Lacruz Muntadas. Los ponientes repasaron buena parte de las películas de los años 50. Escala es el nombre del lugar imaginario que creó Lacruz para eludir la censura en su novela El inocente, obra con la que ganó en el 1951 el Premio Simenon, organizador por la editorial Aymá, traducida a ocho idiomas y adaptada al cine con el título Muerte al amanecer (Josep Maria Forn, 1959). En la sala, de butacas rojas y brillos de strass, se vieron más de un bolígrafo anotando títulos de libros como Los otros, de Luis Romero, Los atracadores, de Tomás Salvador o películas de los años 50 como El cerco, El fugitivo de Amberes, las dos dirigidas por Miguel Iglesias, Apartado de Correos 1001, dirigida por Julio Salvador y algunas de los años 60 como Ella y el miedo, dirigida por León Klimovsky o A tiro limpio, de Francisco Pérez-Dolz. Obras y películas de posguerra, con pocos recursos económicos, pero que indagan en el sustrato de un país sometido a una dictadura y que destacan al mostrar una sociedad sobria y desoladora.

Avanzamos unos cuantos años más de la mano de Rosa Mora, que moderó la segunda mesa de la tarde Carvlholandia, M.V. Montalbán con los expertos y autores Àlex Martín Escribà, Hernán Migoya, José Vicente Saval y Georges Tyras. Las complicidades entre los invitados dieron pie a momentos estelares, en una mesa distendida donde se hizo un repaso exhaustivo de la trayectoria del personaje Pepe Carvalho, creado por Manuel Vázquez Montalbán, desde su debut en Yo maté a Kennedy (1972) o, el Carvalho que propiamente conoceríamos después, en Tatuaje (1974). Una síntesis de los cincuenta años de historia del personaje hasta llegar a Problemas de identidad, del escritor, y comisario de la BCNegra, Carlos Zanón. Los expertos destacaron títulos como Tatuaje (1974), La soledad del manager (1977), Los mares del sur (1979), El laberinto griego (1990), Quinteto de Buenos Aires (1997) i El hombre de mi vida (2000).

La tercera mesa, titulada Èdip detectiu, Sòfocles, proponía la relectura de la obra clásica. Ada Castells moderó con desenvoltura y gracia a Carlos Bassas, Pilar Gómez y Jesús Lens quienes incidieron, los tres y con gran complicidad, en la vigencia de esta tragedia griega y en la excelencia de su autor, Sófocles, por encima de otros contemporáneos de la época clásica. La intriga, el inicio in media res y la búsqueda desesperada a través de unos testimonios son elementos comunes que la obra tiene con el género negro.

Ya eran las siete de la tarde cuando se empezó a formar cola para entrar en El Molino y ver la última mesa redonda, titulada Yoknapatawpha, William Faulkner. Cuando el comisario del festival, Carlos Zanón, la presentó dijo que aquella mesa sería una de las que todo el mundo recordaría y los que estábamos en la sala podríamos decir: «yo estuve allí aquel día». Y así fue. Álvaro Colmer lo tenía fácil delante de aquellas tres enormes mujeres: Núria Bendicho, Fernanda Melchor y Brenda Navarro. El hilo conductor era la influencia de la lectura de Faulkner en la obra de todas ellas. Fue una clase magistral donde se abordaron intereses literarios individuales y colectivos, se evidenció la violencia que hay en las sociedades en general, las que sufren -explícitamente e implícitamente- las mujeres, la violencia económica de clase, el deseo de señalarla con el dedo y de no dejarla reproducirse desde el silencio. La honestidad con la que las escritoras hablaron, la catalana Bendicho desde su posicionamiento político y feminista y las mexicanas Melchor y Navarro desde las experiencias familiares más personales, despojadas de cualquier pátina intelectual, dispuestas a subvertir no solo las costuras del género sino de la literatura universal.

Qué mejor manera para acabar la tarde en el Paral·lel -donde se empezó a hablar de obras que se las ingeniaban para sacudir la consciencia sin despertar las sospechas de una censura- que con una frase que Àlex Martín Escribà (profesor, crítico literario, director del Congreso de Cine y Novela Negra de la Universidad de Salamanca y director de la colección Crims.Cat) recuperó de Manuel Vázquez Montalbán: «El futuro de la novela negra es dejar de ser literatura de género para pasar a ser literatura en mayúscula».

 

© Raquel Gámez Serrano. Todos los derechos reservados.

Otros contenidos

Juan Benet Goitia

Miguel Izu – (biobibliografía)

Solo vive quien muere

Ver otras etiquetas

Artículos más populares

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies